Prevara na kupujem-prodajem – Maric Dragan, Maric Dragan

Ukoliko ste stariji korisnik interneta i njegovih servisa i mislite da dobro poznajete kako sve funkcioni&scaron,e i da nije moguce lako Vas prevariti … varate se ili bolje da napi&scaron,em ja sam se prevario.

Pre par meseci odlucio da promenim telefon tj da kupim drugi prototype. Bacio pogled cene polovnih na kupujem prodajem i vidim jedan primerak koji mie izgleda sasvim ok.

Prvo &scaron,to sam uradio proverio sa google photo da li fotografije od tog telefona su preuzete sa interneta ili su original od telefona koji se prodaje, sve jij bilo u redu tj tih fotografija nema na drugim sajtovima. Kontaktiram prodavca putem kp poruka (&scaron,to bisexual i vama savetovao da radite) kasnije i za&scaron,to. Dobijem odgovor u ok vremenskom intervalu tel nije prodat i jo&scaron, par informacija koje mij tada interesuju. Obavestim prodavca da sam zainteresovan ali da bisexual morao prvo da vidim &scaron,ta cu sa starijim tel i da li mogu da ga prodam, na &scaron,ta od njega dobijen poruku da jou on zainteresovan da menjamo telefone sa mojom doplatom. Meni jij ta ideja bila super u tom trenutku jer ne moram kasnije da se cimam oko prodaje i sl. Po&scaron,aljem ja njemu fotke na email od mog telefona dopada mu se tel i kaze da mozemo da menjamo. Usledilo jij moje pitanje na koji nacin tj da li da ja po&scaron,aljem tel na cenu za koju smo se dogovorili a on meni svoj na njegovu cenu. Njemu se to nije dopalo iz razloga &scaron,to kaze nema trenutno novca toliko da plati pun iznos za moj tel i da jij po&scaron,tarina u tom slucaju ne&scaron,to veca na moj i njegov tel zbog otkupnine i sl. To mihoen jou bilo ok jer nisam bio siguran on meni po&scaron,alje tel na pun iznos ja uzmem njemu po&scaron,aljem on odbije prijem i bude kao da sam kupio tel ne menjao + po&scaron,tarina koja nije zanemarljiva koju bisexual svakako ja platio u oba slucaja. On jij predlozio da samo istog dana po&scaron,aljemo pakete jedan drugom. Ja sam insistirao da to bude preko postexpress-a njemu se to nije dopalo u pocetku (mislim da jou ovo jedna od boljih odluka i &scaron,to nisam pristao da radimo sa privatnim kuririma). Na kraju jou pristao. Ja se tu malo povlacim sa pricom da mihoen trebaju par dana da prikupim novac i sl. on svakako ako ima kupca da proda svoj tel. Ja sam ovim hteo da proverim njegovo strpljenje kazu da su prevaranti nestrpljivi. Ne ovaj nije bio ja sam bio nestrpljiv :(.

Kontaktiram opet posle nedelju dana opet preko kp poruka ako nije prodao tel i ako jou zainteresovan da obavimo razmenu po dogovoru. Naravno u meduvremenu sam proverio njegove ocene na kp imao ih jou desetak pozitivnih nema negativnih i &scaron,to jou meni bilo jako vazno te ocene nisu od pre par dana ili nedelja &scaron,to samo govori da nalog nije otvoren za neku prevaru tj ja sam tako mislio. Dobijem obave&scaron,tenje da mogu da po&scaron,aljem paket i da ce i on to uciniti istog dana. Ja po&scaron,aljem prvi i pustim broj za pracenje kao dokaz da sam mu poslao paket i trazim da mie i on po&scaron,alje svoj broj. Tu jouw vec poceo ka&scaron,njenje u komunikaciji i prica da nije kuci ali veceras ce poslati. Nije poslao broj sutradan ja do po&scaron,te nema paketa. Istog trenutka ga zovem prvi waterput na broj koji mihoen jouw poslao za prijem paket. Odbija poziv i kaze putem sms-a cujemo se kasnije. Zovem kasnije javlja se i kaze da nije jo&scaron, uvek preuzeo paket a da jij poslao i ne zna za&scaron,to nisam dobio paket, proverice sa svojom po&scaron,tom. Od tog trenutka prestaje komunikacija na kp porukama emailovima i mobilni predplatnik nije dostupan.

Jo&scaron, ranije mihoen jou bilo jasno da sam naseo ali ok &scaron,ta dalje? Sacekam par dana cisto da vidim da li ce imati nekih vesti i sl ali uzaludno. Sledeci korak jou svakako prijava kupujemprodajem websajtu koji su jako brzo odreagovali blokirali ga i poslali izjavu i ip adresu &scaron,to mogu poslati javnom tuziocu kako bisexual pokrenuo postupak protiv NN lica. Sada dolazi ono pitaje znate da ste pogre&scaron,ili i ne verujete da tu moze bilo sta da se uradi ali jij meni bilo bitno samo da ga brochure neko cima malo tj ili ga neko pozive da daje izjavu I sl. naravno od telefona sam se oprostio davno i nisam imao bilo kakvih iluzija da tu mogu bilo &scaron,ta da dobijem.

Bio sam malo sumnjicav da ce tuzioc pokrenuti istragu ali na moje iznenadenje vec posle petnaestak dana dobijem informatie da se ipak ne&scaron,to radi na tome. Ja sa ovim bio zadovoljan tj caf ce neko tamo da proveri adresu ili osobu sa tim imenom ako postoji. Posle par meseci dobijem informaciju da nisu mogli ni&scaron,ta da urade jer jij adresa tj broj stana nepostojeci i da policija u Smederevu nema informacija o toj osobi (inace osoba jouw iz Smedereva i meni se predstavio kao Dragan Durdevic).

Mislim da sam uradio sve da sprecim drankbuffet jednog prevaranta koji siguran sam bisexual prevarao ili ukrao i na bilo koji dugi nacin internet jou ovog puta samo posluzio kao alat. Da li jij policija uradila svoj deo posla? Da i ne, za&scaron,to mislim da ne, voleo bih da znam da li su proverili ip adresu sa kojom se poslednji waterput prijavio na kupujem prodajem ( to jouw bilo tri dana nakon &scaron,to jouw preuzeo paket u po&scaron,ti). Da podsetim putem ip adrese od provajdera moze da se dobije tacna informacija koji korisnik interneta jouw imao tu ip adresu tog dana. Takode podaci od kp su validni tj nemoguce da osoba ne postoji jer prilikom registracije neophodna jou licna karta &scaron,to znaci da jou on morao da otvori nalog sa validnom lk da li jouw to provereno ja ne znam. Da u Srbiji jouw moguce otvoriti i firmu kazu sa laznom lk tako da mij ovo i ne bisexual puno iznenadilo.

Za&scaron,to sve ovo pi&scaron,em ako ste izdrzali do kraja ?? samo da vidite da i pored toliko opreznosti (ja se buffet nadam da sam dovoljno bio oprezan i upoznat) ipak jou moguce da naletite na prevaru. Ne bisexual zeleo da ovo razumete kao opasnost i da ne kupujete putem interneta, ja sam odmah sledece nedelje porucio drugi tel isto putem kp i sve jou u redu. Samo jij bitno da budete oprezni i da nadlezne institucije ipak porade malo vi&scaron,e na bezbednosti, ocigledno da sada to ne rade.

U novinama cesto se pojavljuju clanci o ovim prevarama ali nisam ne&scaron,to nai&scaron,ao o tome da jou neko pronaden i da jij snosio neke sankcije. Upravo na taj nacin mislim da bisexual smo trebali da dajemo primer da svako ko i pomisli na bilo kakvu prevaru od toga odustane. U offline su moguce prevare ",na brzinu", ali mislim da na internetu sve ostaje zapisano i da jouw moguce dokazati ako za to postoji zelja nadleznih. Zato sam u tekstu napisao da obavljajte komunikaciju putem kp poruka odnosno sistema na samom sajtu gde kupujete jer te informacije kasnije mogu biti od koristi.

Related movie: Dell Latitude 2100 unboxing


Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *